Een van de meest gestelde vragen is of suikervrije frisdranken zoals cola zero of cola light zijn toegestaan tijdens intermittent fasting. 

Enkele studies tonen aan dat de consumptie van light frisdranken bij slechts 10% van de mensen de bloedsuikerspiegel verhoogt. De kans is klein dat Cola Zero intermittent fasting tegenwerkt, maar vanwege andere gezondheidsrisico’s wordt het toch afgeraden. 

Waarom wordt Cola Zero afgeraden tijdens intermittent fasting?

Light frisdranken lijken misschien een perfect alternatief tijdens het vasten. Dit wordt gedacht omdat het geen suikers, koolhydraten en calorieën bevatten. 

Maar de suikervervangende middelen in frisdranken gaan gepaard met een aantal bewezen nadelen.

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen in cola light en cola zero leiden tot meer verlangens naar suiker.

Het intens hunkeren is al zo verschrikkelijk tijdens intermittent fasting waardoor je het ongezonde voedsel dat je hebt gemist tijdens het vasten weer sneller zult eten.

Daarnaast verschillen de ingrediënten per merk cola onderling. Veel voorkomende ingrediënten in cola zero en cola light zijn zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en stevia.

Sucralose. Wees met name voorzichtig met zoetstof sucralose (ook wel splenda). Sucralose is een zeer interessante stof omdat het soms een insuline reactie uitlokt die je vast kan breken. Bovendien bevatten de frisdranken met splenda vaak gemoute dextrine, een stof die nog erger is dan splenda.

Aspartaam. Ook de zoetstof aspartaam is geen engeltje. Aspartaam is de lekker smakende zoetstof in de officiële Coca Cola Zero en Coca Cola Light en heeft geen goede reputatie. Er zijn vermoedens dat het mogelijk kankerverwekkend is. Ook de reactie op de bloedsuikerspiegel is inconsistent. Het is een twijfelgeval, maar gezond is het in ieder geval niet.

Stevia. In tegenstelling tot aspartaam en sucralose is het onderzoek over stevia positiever. De zoete smaak van stevia kan bij sommige mensen honger veroorzaken, maar dit is het enige bewezen nadeel. Verder toont een studie aan dat stevia het bloedniveau van bepaalde vetten, waaronder cholesterol verlaagt en bovendien het goede cholesterol kan verhogen.

cola life met stevia intermittent fastingCola had kennelijk ook het onderzoek van stevia tot zich genomen en hier een speciale variant voor gemaakt: ‘Cola Life’.

Helaas bevat Cola Life ook aardig wat suiker, waardoor het niet een optie is voor zij die aan intermittent fasting doen.

Suikervrije frisdranken zoals Cola Light en Cola Zero zijn niet rampzalig voor je. Maar omdat ze zich in een grijs gebied bevinden, worden ze tijdens intermittent fasting afgeraden.

Mocht je echt niet zonder kunnen, drink dan met mate en kies voor frisdranken die gezoet zijn met stevia of monk fruit (Buddha fruit) om de schade te beperken.

Kan cola zero tijdens intermittent fasting voor darmgezondheid? 

Sommige mensen vasten voor darmgezondheid. Kijkend naar de darmen dachten onderzoekers voorheen dat kunstmatige zoetstoffen niet werden geabsorbeerd.

Maar uit recente onderzoeken blijkt dat kunstmatige zoetstoffen wel degelijk een wisselwerking kunnen hebben met onze darmflora. 

Microben in de darmen reageren namelijk op de zoetstoffen in cola zero waardoor de darmflora uit balans raakt. Dit wordt ook wel dysbiose genoemd.

Cola zero is dus een grote no-go als je je darmflora niet wilt verstoren.

Het bewijs voor de intermittent fasting cola zero link

Er is al enig onderzoek gedaan naar de effecten van zoetstoffen op ons metabolisme. 

Gerandomiseerde studies zijn uitgevoerd met duizenden deelnemers waar de ene groep light frisdranken kreeg en de controlegroep niet.

Bloedsuikerbewegingen

Bij een klein percentage van de mensen die light frisdranken nam, kwam de bloedsuikerspiegel in beweging.

Er wordt gedacht dat de tong de zoetheid herkent en dat daarom de insuline toeneemt, maar bij 90% van de deelnemers bewoog de bloedsuikerspiegel echter niet. 

Dit betekent dat negen van de tien mensen die deze blog lezen hier geen last van zullen hebben. Als je wilt weten of je tot die 10 procent behoort, kan je het zelf testen met een goedkope ketonen- of bloedsuikermeter.

Zoetstoffen openen je smaakpapillen, waardoor je meer naar zoetigheid zal verlangen.

Als je zoetigheid grotendeels uit je dieet haalt dan zal je lichaam daar niet meer om vragen en zal het liever iets voedzaams willen zoals groente en fruit.

Om meer te lezen over zoetstoffen, kan je ons artikel lezen over zoetstoffen tijdens intermittent fasting raadplegen.

Take home message

Enkele studies beweren dat de consumptie van sommige light frisdranken gekoppeld zijn aan een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Om gezondheidsredenen kun je ze sowieso beter laten staan en gewoon voor water, koffie of thee gaan.

Wil je ze toch drinken? Helpt het je om je vast beter door te komen? Kies dan voor light dranken zonder karamel-, smaak- en kleurstoffen, zonder het fosforzuur (wat simpelweg je tanden weg eet) en zonder aspartaam.

Kies voor een drank met stevia, monk fruit of erythritol.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen

(1) Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … & Kuperman, Y. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 514(7521), 181-186.

(2) Sharma, N., Mogra, R., & Upadhyay, B. (2009). Effect of stevia extract intervention on lipid profile. Studies on Ethno-Medicine, 3(2), 137-140.

(3) Sylvetsky, A. C., Bauman, V., Blau, J. E., Garraffo, H. M., Walter, P. J., & Rother, K. I. (2017). Plasma concentrations of sucralose in children and adults. Toxicological & Environmental Chemistry, 99(3), 535-542.

(4) Kresser, C. (2016). How Artificial Sweeteners Wreak Havoc on Your Gut. Geraadpleegd op 6 september 2020.